RTV Studieclub

studieclub RTV

DENTAL EVENTS

De Studieclub van de Rotterdamse Tandartsen Vereniging organiseert ook dit jaar weer zes lezingen, waarbij verschillende onderdelen van de tandheelkunde de revue passeren.

Programma 2024-2025

Zet de data alvast in uw agenda en bereidt u voor op boeiende presentaties en levendige discussies.

 Datum Naam
 Maandag 4 november 2024 Leon Verhagen
 Maandag 18 november 2024 Justin Pijpe
 Maandag 9 december 2024 Olavo Viegas
 Maandag 13 januari 2025 Eveline Lamberts
 Maandag 27 januari 2025 Maartje Brands
 Maandag 10 februari 2025 Tim Thomassen en Thijs de Jong

De Locatie

Van der Valk Rotterdam Blijdorp
Energieweg 2
3041 JC Rotterdam

Direct naast de hoofdingang van Diergaarde Blijdorp.

Early Bird Korting Over de Locatie

De Sprekers

Maandag 4 november 2024

Leon Verhagen

Wat elke tandarts over orthodontie zou moeten weten

Orthodontie zou centraal moeten staan in de tandheelkundige praktijk. Elke tandarts moet weten wanneer er kritische momenten in de ontwikkeling van een kind of puber zijn en wat de rol van orthodontie is bij volwassenen. Mag je wel een restauratief of parodontaal behandelplan gaan uitvoeren zonder orthodontische opties de revue te laten passeren? De tandarts speelt een centrale rol of je nu zelf de orthodontie uitvoert of dat je jouw patiënt door wil sturen naar een collega voor orthodontische hulp.

Leerdoelen:

  • Wanneer orthodontisch ingrijpen bij kinderen
  • Wat kan orthodontie bieden voor volwassenen
  • Zonder orthodontische kennis kun je de tandheelkunde niet uitoefenen

Leon Verhagen rondde zijn tandheelkundige studie af aan de Radboud Universiteit in Nijmegen in 1980. In 1986 werd hij NVOI geregistreerd als tandarts implantoloog en in 1996 sloot hij de opleiding tot tandarts gnatholoog (NVGPT) af aan de Universiteit van Utrecht. Na overal in wereld les te hebben gegeven in orthodontie en TMD besloot hij die kennis voortaan uit te dragen in een eigen cursuscentrum Integrated Dentistry/Orthodontics, waar een orthodontische opleiding wordt geboden aan tandartsen. Leon Verhagen is bestuurslid van de European Academy of Orofacial Pain and Dysfunction en is lid van veel (inter)nationale wetenschappelijke verenigingen en is veel gevraagd spreker op congressen over Customized Orthodontics, Laser Dentistry en Orofacial Pain and TMD en de integratie daarvan in de multidisciplinaire praktijk. Hij heeft een grote interesse in de 3D tandheelkunde/orthodontie en de virtuele technieken

Justin Pijpe

Botbehoud en behandeling na extreem verlies van bot

Tijdens deze lezing wordt besproken in welke gevallen gekozen kan worden voor ridge preservation voor optimaal behoud van bot en weke delen ten behoeve van implantologie. De verschillende botsubstituten en membranen worden belicht. Aan de andere kant van het spectrum hebben we de extreem atrofische bovenkaak. Botopbouw met ramusbot, schedeldak of bekkenkam bot is mogelijk, maar leidt tot extra co-morbiditeit. Zygoma implantaten voorkomen een extra ingreep en kunnen in de meeste gevallen direct belast worden. Wanneer kiezen we voor een botopbouw en wanneer zijn deze zygoma implantaten mogelijk?

Leerdoelen:

  • Wanneer maak je gebruik van ridge preservation en welke materialen gebruik je daarvoor
  • Wanneer kies je voor intraoraal bot of extraoraal bot
  • Wanneer zijn zygoma implantaten een goede behandeloptie

Dr. Justin Pijpe, MKA-chirurg, implantoloog en universitair docent, werd opgeleid tot MKA-chirurg aan het Universitair Medisch Centrum Groningen en promoveerde in 2006 op de diagnostiek en behandeling van het syndroom van Sjögren. Hij is werkzaam in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Hier doet hij onderzoek binnen de implantologie en is hij betrokken bij de opleiding tot MKA-chirurg. Hiernaast is hij voorzitter van de Nederlandse sectie van het International Team for Implantology (ITI

Olavo Viegas

Endodontic Missteps: Learning from Errors

Deze lezing navigeert door klinische casi, waarin veelvoorkomende endodontische complicaties worden uitgelicht. Het doel is om de deelnemers te laten zien waardoor ze ontstaan, hoe ze te voorkomen en hoe ze op te lossen. De discussie bespreekt de impact van deze complicaties op de behandelresultaten. Het is een kans om te leren van fouten en andere manieren te kennen om de klinische praktijk te verbeteren, met als ultiem voordeel de beste behandeling voor de patiënt.

Leerdoelen:

  • Het ontwikkelen van een dieper begrip van veelvoorkomende endodontische complicaties en het kennen van effectieve technieken voor hun beheer en preventie.
  • Het bespreken van de implicaties van complicaties op de behandelresultaten en hoe ze mogelijk het verloop van endodontische behandeling kunnen veranderen.
  • Het begrijpen van de waarde van leren van fouten door diepgaand onderzoek van klinische gevallen en ze gebruiken als hulpmiddel voor kritische analyse van verbetering van endodontische behandelingen in de praktijk.

Oorspronkelijk uit Portugal, heeft Olavo zijn tandheelkundige diploma behaald aan de Universiteit van Coimbra in 2013, later specialiseerde hij zich in de endodontologie aan het ACTA in 2019. Hij werkt momenteel in een verwijspraktijk in Amsterdam, met een klinische praktijk die uitsluitend gericht is op endodontologie. Gepassioneerd door leren uit ervaring, pleit hij voor continue verbetering door middel van op bewijs gebaseerde oplossingen.

Eveline Lamberts

Complexe gebitsrehabilitaties, hoe te beginnen en wat zijn de opties?

De patiënt met complexe problematiek komt herhaaldelijk langs op een dag. Denk bijvoorbeeld aan die scheefstand of verregaande slijtage. Graag bied ik praktische handvatten om de problemen stapsgewijs aan te pakken, inclusief de valkuilen. We zoomen in op het ‘waarom en hoe’ een plan op te stellen, de 3d setup, gebitsslijtage en functionele orthodontie welke voor de tandarts goed uit te voeren is. Van monitoren tot actieplan.  

Leerdoelen

  • Hoe pak ik de complexe problematiek aan
  • Hoe realiseer ik een totale opbouw van een mond
  • Hoe pas ik lokale orthodontie toe in de algemene praktijk

Eveline Lamberts is tandarts met een voet in de restauratieve tandheelkunde en implantologie. Totaal rehabilitaties met alle interessante facetten behoren tot de algemene bezigheden. Al jaren geïnspireerd door anderen (Buser master course, Buser GBR, CEPID 2 jaar, CEPCD 3 jaar, gIDE, Zucchelli, Sculean, Karma etc) en geef dit graag door.

Maartje Brands

“Whole body dentistry”, Tandheelkunde van top tot teen

De mond is de ingang naar de rest van lichaam. Het is ook de plek die het dichtst bij de hersenen zit. De mond is daarmee een vitaal onderdeel van het welzijn van het gehele lichaam.
Uit onderzoek blijkt dat de mondsituatie in 75% van de gevallen een haardinfectie veroorzaakt in de rest van het lichaam, is het vanuit het oogpunt van de tandarts essentieel om bewustwording te hebben van het effect van de mond op het lichaam en andersom. Geen eilandjes meer maar holistische integrale zorg.

Leerdoelen

  • Effect van leefstijl op de mond en algehele gezondheid
  • Effect van materiaalkeuze in de mond, niet alleen goed voor de tand maar het hele lichaam
  • Van tand tot tandheelkunde naar mondheelkunde naar tandARTS

Begin 2009 is Maartje afgestudeerd als Tandarts aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) en heeft ze haar eerste jaren als tandarts de kneepjes van het vak mogen leren bij B-dent in Bussum. Vanuit persoonlijk ervaring heeft Maartje al van jongs af aan affiniteit gehad met de complementaire geneeskunde Acupunctuur. Dus toen ze in 2014 het aanbod kreeg om samen met Hans de Liefde als Biologisch/Integraal tandarts te mogen werken bij tandartspraktijk de Liefde, viel alles op zijn plaats. Maartje heeft de TCM-opleiding bij Qing Bai gevolgd en is in 2017 afgestudeerd als Acupuncturist. Zo kan ze iedere dag haar passie uitvoeren om de Westerse en Oosterse geneeskunde samen in te zetten voor een nog completere, kwalitatieve zorg. Op dit moment bouwt ze aan haar eigen droom, Instituut Marie, integrale zorg op hoog niveau in 1 huis.

Maartje volgt scholing op verschillende vlakken van de tandheelkunde en acupunctuur in binnen- en buitenland.

Tim Thomassen

Thijs de Jong

Van behandelplanning in de parodontologie tot aan parodontale chirurgie

In een tweetal lezingen zetten we eerst uiteen hoe we anno 2025 tegen parodontale behandeling aankijken. We zoomen uit en leggen vooral de nadruk op diagnostiek, prognoses en behandelplanning. In het tweede deel zoomen we in op de parodontale chirurgie en bespreken we de indicaties, technieken en complicaties.

Leerdoelen

  • Up-to-date over de huidige richtlijnen nationaal en internationaal in succesvolle behandeling van parodontitis aan de hand van literatuur en casuïstiek.
  • Indicaties zijn voor het toepassen van (resectieve) parodontale chirurgie inclusief de (on)mogelijkheden
  • Hoe de nazorg eruitziet na parodontale chirurgie en hoe eventuele complicaties kunnen worden behandeld

Tim Thomassen studeerde in 2012 in Amsterdam (ACTA) af als tandarts. Na 7,5 jaar werkzaam te zijn geweest in de algemene tandheelkunde besloot hij zich theoretisch, klinisch en wetenschappelijk te verdiepen in de parodontologie. Medio 2022 rondde hij de post-initiële opleiding Oral Health Sciences –  Periodontology af, met daaropvolgend de erkenning als tandarts-parodontoloog NVvP. Hij is werkzaam bij Paro Praktijk Utrecht en met veel enthousiasme tandarts-docent en promovendus bij de vakgroep Parodontologie van het ACTA. Tim is tevens bestuurslid bij de NVvP.

Thijs de Jong (parodontoloog NVvP) is in 2009 afgestudeerd aan ACTA in Amsterdam, waarna hij in de algemene praktijk is gaan werken en geeft hij les bij ACTA bij de afdeling parodontologie. In 2016 heeft hij zijn post initiële opleiding parodontologie afgerond. Op dit moment is hij werkzaam als parodontoloog NVvP bij PPI Kennemerland en tevens is hij aan ACTA verbonden als universitair docent en bezig met zijn promotie onderzoek. Daarnaast is hij hoofdredacteur van de Fundamenteel en NVvP Nieuwsbrief.

dental events background image

Kosten

De Studieclub van de Rotterdamse Tandartsen Vereniging organiseert ook dit jaar weer zes lezingen, waarbij verschillende onderdelen van de tandheelkunde de revue passeren.

Locatie
Van der Valk Rotterdam Blijdorp
Energieweg 2 3041JC
Rotterdam

Tijd
Zaal open:    om 19.30 uur
Aanvang:      om 19.45 uur
Einde:           om 22.00 uur

Kosten

 Early bird (tot 1 oktober 2024) Na 1 oktober 2024
  € 195,- (voor RTV leden) € 220,- (voor RTV leden)
  € 235,- (Niet leden) € 260,- (Niet leden)

Eventuele vragen van administratieve aard of met betrekking tot het onderwijs kunt u stellen via info@dentalevents.nl. Binnen een week na ontvangst ontvangt u een reactie op uw vraag.

Locatie

Van der Valk Rotterdam Blijdorp
Energieweg 2
3041 JC Rotterdam

Direct naast de hoofdingang van Diergaarde Blijdorp.


Inschrijven

Inschrijven kan nu via www.dentalevents.nl Na inschrijving ontvangt u binnen twee weken per mail de bevestiging en de factuur voor uw administratie. Mocht op locatie blijken dat de nota niet is voldaan dan zullen wij na betaling u bij een volgende lezing toegang geven.

Registratie
Ten bate van het Kwaliteitsregister Tandartsen (KRT) zullen wij ook dit jaar weer uw aanwezigheid registreren. Wij hopen u in groten getale te mogen begroeten.

Informatie
Bij de volgende leden van de studieclub
A.K.J. Kaptein (010) 437 23 92
Mw. A. Eggink (010) 265 14 14
Mw. S. Kasi (010) 303 44 44

Voorwaarden / Klachten

Op rotterdamsetandartsenvereniging.nl heeft u inzage in de algemene- en annuleringsvoorwaarden van RTV alsmede de Klachtenregeling RTV-Studieclub.

Ik ga akkoord met de algemene – en annuleringsvoorwaarden van de RTV alsmede de Klachtenregeling RTV-Studieclub.